Nem

Comments (0) Receptari

JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega. Un dels plats més apreciats pels clients dels restaurants xinesos són els rotllos o rotllets de Primavera (que seria millor anomenar farcellets). En realitat no és un plat, sinó un “dim sum”, o sigui un mos que es menja a deshores, per esmorzar, etc.

Però a parer meu el Nem ran -farcellet vietnamès- és més fi que el xinès, però per a degustar-lo cal anar al Vietnam o a França, on hi ha força vietnamites establerts que han munt restaurants. Altrament, n’he menjat, deliciosos, a casa d’un amic de la Catalunya Nord, on un amic comú vietnamita els ha cuinat. En el seu origen el nem era un plat reservat a la cuina imperial. Per això a vegades en francès se’n diu “pasta imperial”.

Nem ran -o simplement nem- que vol dir “farcellet fregit”, (que també es pot dir Can Gio, al sud del Vietnam), és un plat molt popular a la cuina vietnamita i en general serveix com a aperitiu a Europa -sobretot a França- i Amèrica del Nord, on hi ha grans comunitats vietnamites.

L’ingredient principal d’un rotllo és, justament, el nem, una crep molt fina a base de farina d’arròs, que es troba a les botigues de productes oriental si a vegades en alguns supermercats (jo n’he comprat al Lidl o a l’Auchan de Perpinyà). S’hi incloent diversos ingredients per al farciment, com bolets, pastanagues, cols, fideus d’arròs, gambes, all, brots de soja, ou, rizoma de taro -cruixent com la pastanaga-, ceba, etc. El rotllo és després fregit fins que la capa de paper d’arròs surt daurada i cruixent, i molt abellidora. S’han de menjar acabats de fer, a fi que no es reblaneixin.

Els ingredients, però, no són fixos. La carn més utilitzada és la carn de porc -sobretot al sud- però també es pot utilitzar pollastre, i algunes vegades els cargols (al nord del Vietnam), tofu… Si els rotllos han de ser emmagatzemats durant un llarg temps, es fan servir creps de patata o de mongetes mung.

També em diu que cada regió del Vietnam, i cada família, té la seva recepta -o de la seva mare-.

NEM

El nem o nem ram és un deliciós i cruixent farcellet vietnamita farcit i fregit. N’hi ha de vegetarians, de mixtos (bou de mar o cranc i magre de porc) i només de carn. No s’ha de confondre amb el Goi cuôn, o rotllet de primavera, similar al xinès.

Ingredients

  • 1 paquet de creps nem (d’arròs)
  • 30 gde bolets xinesos (se sol fer servir el “bolet negre”)
  • 300 gde gambes pelades i picades
  • 1 gra d’ all (opcional)
  • Col
  • Brots de soja
  • Pastanaga
  • 100 g de fideus d’arròs
  • pebre
  • Sucre
  • vinagre
  • Oli de gira-sol

Elaboració

Col·loqueu els bolets en un recipient. Cobriu-los amb aigua tèbia i deixeu reposar una bona hora, o més. Escorreu-los i piqueu-los finament.

Feu remullar els fideus en aigua tèbia durant una mitja hora. Peleu i piqueu les gambes, o feu servir gambes ja pelades; escaldeu-les en aigua bullent 1 minut i escorreu-les bé. Desfeu els fideus d’arròs amb els dits a trossets menuts. Piqueu la col, la pastanaga, etc. en juliana ben fina -la pastanaga a llumins- barregeu-ho tot amb els brots de soja i el pebre.

Ompliu un recipient amb aigua tèbia un pols de sucre i un raig de vinagre. Submergiu-hi 1 full o crep de farina  d’arròs en l’aigua durant 10 a 15 segons o fins que comenci a estovar. Assequeu-la bé -el millor és posar-la damunt d’un drap blanc, com els canelons- i farciu-la amb 1 cullerada de farciment (o una tira de 10 cm de llargada per 2’5 de diàmetre). Doblegueu els costats i enrotlleu fermament per tancar el farciment. No els premeu molt a fi que no s’obrin en fregir-los. Repetiu el procediment amb la resta de fulls.

Poseu oli vegetal (gira-sol, etc.) a un wok o paella fonda que arribi a l’altura d’uns 6 cm i feu-lo escalfar a foc mitjà.

Quan l’oli sigui ben calent -veieu que comença a fumejar- comenceu-hi a tirar els rotlles d’un en un, però sense omplir el wok o paella, a fi que la temperatura no baixi molt. Feu-los fregir durant uns 10 minuts o fins que estiguin daurats i ben cuits. Col·loqueu-los damunt un paper absorbent de cuina i mengeu-los tos seguit.

Notes

Els podeu servir -o decorar- amb una amanida en juliana, amb salsa de soja, salsa agredolça, nuoc mâm (salsa de peix), etc. També amb fulles d’enciam, fulles de menta, celiandre, o pastanagues, naps, coliflor, cogombres…tallats o cisellats mil·limètricament i posats en vinagre amb sucre i sal el dia abans, tal com vaig veure fer al meu amic vietnamita. També es poden decorar amb bitxos frescos, vermells i verds, tallades en unes cinc tires –fent que no se separin- fins a la cua. La presentació és important i els fa més abellidors.

També es poden fregir lleugerament i després congelar-los.

Al farciment s’hi pot incloure carn picada de porc, escalunya o cebollí, ou- s’hi  s’ hi posa carn de porc-, brou concentrat en pols etc.

No s’hi sol posar sal, que fa humitejar els verdures.

Els creps d’arròs s’anomenen en anglès “rice paper”, i en francès “pâte à nems”. Se solen presentar en paquets de 400 g.

Imatge: Estudi 66
La selecció de la imatge és responsabilitat del consell de redacció del diari. L’autor de l’article només és responsable del text.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>